En waarom het zo handig is voor jouw bedrijf

Over reserveringssystemen

Over reserveringssystemen

De gast van nu wil het liefst meteen zien of er een kampeerplek of accommodatie vrij is of niet. En dan helpt het als je als ondernemer die informatie automatisch kan bieden. Een reserveringssysteem biedt hiervoor een uitkomst. Maar hoe werkt zo'n systeem, wat zijn de voordelen en wat kost het ongeveer? Je leest het hieronder.

Wat is een reserveringssysteem?

Een reserveringssysteem is een administratie systeem voor het beheer van boekingen voor je gehele bedrijf. Zowel geschikt voor kampeerplaatsen als voor verhuuraccommodaties. Aan de voorkant van je website kunnen gasten direct de beschikbaarheid zien en (eventueel) een boeking plaatsen. Aan de achterkant van je website beheer je (automatisch) boekingen en de administratie ervan.

Waarom een reserveringssysteem?

Een reserveringssysteem biedt zowel gemak voor gasten als voor jezelf. Gasten zijn steeds ongeduldiger; willen direct zien wat er beschikbaar is en liefst nog dezelfde dag iets boeken. Voor jezelf wordt het beheer van boekingen vele malen makkelijker. Je laat snel en eenvoudig zien wat de beschikbaarheid is, past in een paar klikken prijzen aan als nodig en boekingen worden automatisch in je systeem geladen. Ook voorkom je onnodig veel telefoontjes en e-mails op de dagen dat je geen beschikbaarheid hebt. Een reserveringssysteem is ook te koppelen aan externe boekingsplatforms zoals Inhetgroen.nl, zodat ook daar je beschikbaarheid wordt getoond en optioneel boekbaar kan zijn.

Waar bestaat een reserveringssysteem uit?

Een reserveringssysteem is software die in de 'cloud' (op internet) of op je eigen PC/laptop geinstalleerd wordt en voor een deel wordt geintegreerd in je eigen website. Doordat het via internet is gekoppeld met de leverancier wordt het automstisch geupdate.

Voorkant: zoeken en boeken

Zoek_en_boek

Aan de voorkant van je website wordt een venster geplaatst. Hiermee kunnen gasten zoeken op de beschikbaarheid van kampeerplaatsen en/of accommodaties en direct een aanvraag of zelfs boeking kunnen plaatsen (je hebt dit zelf in de hand).

Achterkant: dashboard

Stratech scherm

De achterkant van het systeem bestaat uit een dashboard en een planbord met een kalender waarop je per (type) kampeerplaats/accommodatie de beschikbaarheid bijhoudt. Dit kan ook deels automatisch. Dus als er een boeking wordt geplaatst dat ook meteen de periode in je kalender wordt geblokt. Zo voorkom je dubbele boekingen. Ook kan je zelf handmatig boekingen in het systeem plaatsen (voor gasten die telefonisch of per e-mail een boeking willen plaatsen). Via het dashboard kan je ook de prijzen bijhouden (zowel voor je kampeerplaatsen/accomodaties als voor aanvullende zaken als toerismebelasting en extra onderdelen die geboekt kunnen worden). Tevens kunnen facturen automatisch worden aangemaakt en kan je een koppeling maken met je boekhoudsysteem.

Reserveringssysteem-planbord

Koppelen met boekingsplatform

Mer vrijwel elk systeem kan je op een eenvoudige manier (via een zogenaamde iCal-link) een koppeling maken met een boekingsplatform. Zo ook met Inhetgroen.nl. Hiermee kan je direct de beschikbaarheid van je camping of accommodatie laten zien op dat platform, of zelfs direct boekbaar te zijn. Heb je al een reserveringssysteem en wil je een koppeling maken met de In het Groen website? Lees dan in de handleiding hoe dat werkt.

Voordelen

 • Gasten kunnen direct boeken
  De gast van nu is ongeduldig en wil zo snel mogelijk weten of iets beschikbaar is en zo snel mogelijk kunnen boeken. Met een reserveringssysteem maak je dat mogelijk. Je versterkt hiermee je concurentiepositie en de kans op boekingen wordt hiermee groter.

 • Tijdsbesparing door minder handmatige acties
  Zoals een efficiënt beheer van boekingen, automatische e-mailberichten (als gewenst), automatisch aanmaken en versturen van facturen en het blokken van de beschikbaarheid wanneer je camping of accommodatie vol is.

 • Flexibiliteit in inrichting en altijd inzicht in de belangrijkste gegevens
  Zoals een snel overzicht van boekingen per periode, of bepaalde gegevens van de gast.

 • Meer omzet doordat gasten direct kunnen reserveren én (aan)betalen
  Dus niet meer handmatig factureren aanmaken en versturen

 • 90% minder kans op fouten en dubbele boekingen door automatisering
  Een boeking blokkeert direct de periode in de agenda. Ook bij koppelingen met reserveringssystemen is er geen kans op dubbele boekingen.

 • Meer tijd voor meer tevreden gasten op het park
  Want bijvoorbeeld minder tijd kwijt aan e-mails beantwoorden

 • Automatische mailingen
  Zoals vlak voor vertrek van de gast of bij thuiskomst

 • Professionele uitstraling
  Met een reserveringssysteem laat je zien dat je een modern bedrijf hebt, wat past bij deze tijd.

Vooroordelen

Geen controle op boekingen

Doordat een boeking nooit definitief is als je dat zelfs niet wil blijf je te allen tijde controle houden op boekingen. Je kan een systeem dus zo instellen dat je altijd nog een aanvraag handmatig moet goedkeuren voordat deze definitief wordt. Ook bepaal je zelf welke je informatie van een gast nodig hebt voor een boeking.

Het persoonlijke contact met gasten verdwijnt

Dat is deels waar, maar deels ook niet. Een aanvraag of boeking via de website is natuurlijk wat onpersoonlijker dan dat dit telefonisch gebeurt. Tegelijkertijd scheelt het je ontzettend veel tijd, zo ook als je vol zit en gasten telefonisch moet afwijzen. Doordat je ook minder tijd nodig hebt om e-mails te beantwoorden heb je juist meer tijd voor je gasten (vooral in het hoogseizoen).

Je kan minder informatie aan de gast kwijt

Doordat je automatische e-mails kan instellen kan je precies de informatie kwijt aan de gast die nodig is. Niet alleen een bevestiging van een boeking, maar bijvoorbeeld ook een e-mail vlak voor vertrek, met de route beschrijving. Of een e-mail na het verblijf met een dankwoord voor hun verblijf (en verzoek tot een beoordeling).

Een reserveringssysteem is te duur

Dat was misschien tien jaar geleden nog zo. Inmiddels zijn er diverse betaalbare aanbieders op de markt, ook geschikt voor kleinschalige bedrijven. Natuurlijk ben je altijd wel een paar honderd Euro per jaar kwijt, maar tegelijkertijd bespaar je veel tijd doordat je minder e-mails hoeft te beantwoorden. Ook is de kans op meer omzet groter, doordat je sneller vindbaar en boekbaar bent.

Extra mogelijkheden

Reserveringssystemen bieden doorgaans vele extra opties. Denk aan het invoeren van wisseldagen, kortingsperiodes, het aanmaken van extra artikelen (van een kinderstoel tot fietsverhuur) of een plattegrond met boekbare plaatsen. Zo kan je je systeem precies instellen zoals je het zelf wilt, geheel aangepast aan wat je bedrijf biedt.

Koppeling met boekingsplatforms

Inhetgroen

Met de meeste reserveringssystemen kan je vrij eenvoudig koppelingen maken met externe boekingsplatforms. Zoals met de In het Groen website, of bijvoorbeeld voor je B&B met Bedandbreakfast.eu of voor je vakantiehuis met AirBnB. Je kan dan zelf bepalen of je alleen je beschikbaarheid wil aangeven of dat gasten ook direct bij je kunnen boeken.

Voorbeelden aanbieders en indicatie kosten

Er zijn heel wat aanbieders op de markt. Er zijn veel overeenkomsten, maar ze hebben ook allemaal hun eigen specialismen. In die zin is het qua kosten wat lastig te vergelijken. Voor het gemak hebben we vanaf prijzen erbij staan, maar we raden je aan om contact op te nemen met een aanbieder voor een exacte offerte die geheel past bij je wensen. Met de genoemde verhuureenheden hieronder worden kampeerplaatsen of accommodaties bedoelt. Prijzen zijn exclusief BTW. Bij elke aanbieder staat waar ze zijn gevestigd, maar allen zijn actief in heel Nederland. Regelmatig organiseren aanbieders online presentaties. Een deel heeft ook salesmanagers actief, die graag langskomen voor een persoonlijke demonstratie.

 • Tommy Booking Support
  Een aanbieder die al jaren op de markt is en waar meer dan 100 Vekabo ondernemers (voornamelijk kleine campings) gebruik van maken. Gevestigd in Veenendaal.
  Kosten: vanaf € 45,- per maand voor 40 verhuureenheden
  https://www.tommybookingsupport.nl/

 • Stratech
  Stratech heeft al meer dan 32 jaar ervaring in het ontzorgen van recreatiebedrijven en biedt met Stratech Booking een flexibel reserveringssysteem voor kleinschalige campings en accommodaties. Bieden regelmatig online presentaties.
  Kosten: vanaf € 35,- per maand voor 40 plaatsen (alle functionaliteiten in het basispakket zonder extra kosten).
  https://www.stratechbooking.nl

 • Camping.care
  Zoals de naam al aangeeft richt Camping.care zich voornamelijk op campings. Timmeren al jaren aan de weg met een degelijk en gebruiksvriendelijk reserveringssysteem. Gevestigd in Denekamp (OV)
  Kosten: vanaf € 399,- per jaar voor 25 verhuureenheden (€ 33,25 per maand)
  https://www.camping.care/nl

 • Uwboeking
  Bieden een flexibel, laagdrempelig reserveringssysteem voor de recreatiesector, zowel interessant voor campings als verhuuraccommodaties. Gevestigd in Zwolle.
  Kosten: vanaf € 35,- per maand voor 
  https://nl.uwboeking.com/

 • Bookingmood
  Heb je een beperkt budget, maar wil je toch een goed reserveringssysteem, met de belangrijkste onderdelen, dan is Bookingmood iets voor jou. Bookingmood biedt al een basisabonnement voor € 3,03 per maand. En als Vekabo-lid krijg je ook nog eens 20% korting op het eerste jaar. Gevestigd in Goes, maar actief door heel Nederland.
  https://www.bookingmood.com/nl-NL
   
 • 123boeken
  Aanbieder van een reserveringssysteem voor alle vormen van verblijfsaccommodaties. Bieden een instap, plus en premium abonnement. Instap is voornamelijk voor kleinschalige bedrijven. Gevestigd in Sneek.
  Kosten: € 645,- per jaar bij 5 producten (€ 53,75 per maand).
  https://www.123boeken.nl/

 • Recranet
  Bieden een breed scala aan diensten voor de recreatiesector. Van een reserveringssysteem tot een complete website. Met name interessant voor middelgrote tot grote bedrijven. Gevestigd in Middelburg.
  Kosten: vanaf € 125,- per maand
  https://recranet.com/nl/

 • CAT Automatisering
  Al meer dan 30 jaar actief met software voor de recreatiesector. Richten zich zowel op kleinschalige recreatiebedrijven als grote vakantieparken. Speciaal voor kleinschalige bedrijven hebben ze het laagdrempelige CAT Booking. Gevestigd in Uden (NB)
  Kosten: vanaf € 55,- per maand
  https://www.cat.nl/nl/

 • Bookzo
  Ruim 10 jaar geleden begonnen op Texel met software voor de recreatiesector. Met name interessant voor middelgrote tot grote bedrijven. Hebben naast een kantoor op Texel ook een kantoor in Amsterdam.
  Kosten: vanaf € 60,- per maand
  https://www.bookzo.nl/

Presentatie over reserveringssystemen

In februari 2022 gaf Holiday Media aan Vekabo leden een online presentatie met uitleg over reserveringssystemen. Je kan deze hieronder terugkijken.