Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Drenthe

Op zoek naar een regio vol rust, natuur én cultuur? Dan is de provincie Drenthe jouw bestemming! In tegenstelling tot de rest van Nederland, is Drenthe nog behoorlijk onontdekt. Hierdoor waan je je nog echt alleen op de wereld. Er is ontzettend veel moois te zien. Stokoude hunebedden en grafheuvels, wijd uitgestrekte Nationale Parken en bijzondere veengebieden kenmerken het prachtige landschap. Ontdek de provincie Drenthe!

Drenthe Molen met regenboog.jpg

Het land van de hunebedden

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan hunebedden. Een bezoek aan de provincie is dus niet compleet zonder deze mysterieuze bouwwerken bezocht te hebben. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Deze grafkamers zijn duizenden jaren geleden gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De enorme keien kwamen op hun plek door boomstammen neer te leggen en de reusachtige stenen daar overheen te rollen. Hunebedden hebben geen naam, maar een nummer. Het grootste hunebed van Nederland is D27. Deze is te vinden in Borger en is bijna 23 meter lang. Hier is ook het Hunebedcentrum te vinden. Wist je dat er ook een ‘Hunebed highway’ door Drenthe loopt? Aan deze route vind je maar liefst 47 hunebedden.

Stokoude hunebedden en grafheuvels, wijd uitgestrekte Nationale Parken en bijzondere veengebieden kenmerken het prachtige landschap.

Indrukwekkende geschiedenis

Aan cultureel erfgoed geen gebrek in Drenthe. Een bijzondere plek is Veenhuizen. Dit was in de 19e eeuw een van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Op grote schaal werden arme gezinnen, wezen, bedelaars en andere ‘paupers’ uit het hele land naar dit dorp gebracht, om onder 24-uurs bewaking te wonen. Het idee was om deze mensen te heropvoeden, maar dit pakte anders uit. De paupers leefden namelijk onder erbarmelijke omstandigheden en verloren hun zelfstandigheid. Breng een bezoek aan het Gevangenismuseum om meer te weten te komen over deze tijd. Ook Frederiksoord en Wilhelminaoord waren onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid. De straten ademen nog steeds geschiedenis. Nog zo’n indrukwekkende bezienswaardigheid is Kamp Westenbork. Midden in de Drentse bossen wordt in dit voormalige doorvoerkamp het verhaal van de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. 

Drenthe.jpg

Drenthe: groots in natuur

Drenthe is de meest dunbevolkte provincie van Nederland. Geen wonder dat natuur hier dus een hele grote rol speelt! In de provincie zijn maar liefst drie Nationale Parken te vinden, namelijk Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en het Drentsche Aa. Heidevelden, zandverstuivingen, laagveengebieden en bossen wisselen elkaar af. Volg een van de vele wandelroutes voor een ontspannen tocht of ontdek de natuur per fiets of mountainbike. Wie weet kom je een schaapskudde of grazende Schotse hooglanders tegen. Natuurlijk zijn er nog tientallen andere natuurgebieden te vinden. De Hondsrug, het Balloërveld, Fochteloërveen, de Gasterse Duinen, het Sleenerzand en het Holtingerveld: de opties zijn eindeloos. Ja, Drenthe is groots in natuur!

Vakantie in het groen in Drenthe

Heb je zin om de verrassende provincie Drenthe te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties