Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Groningen

Van de bruisende stad Groningen tot de ruige Waddenzee en van het waterrijke Nationaal Park Lauwersmeer tot het middeleeuwse Appingedam: in de top van Nederland schittert de provincie Groningen. Vanwege de ligging in het hoge noorden is deze regio voor veel vakantiegangers nog onbekend terrein. Zonde, want Groningen heeft zoveel in huis! Een rijke historie, veel groen, ruimte en rust: ontdek de provincie Groningen!

Groningen Appingedam verkleind.jpg

Kloppend hart Groningen

Wie aan Groningen denkt, denkt aan de gelijknamige hoofdstad. Deze sfeervolle studentenstad is namelijk hét kloppende hart van de provincie. De binnenstad is met de eeuwenoude straten en gezellige pleinen een plaatje. Beklim de Martinitoren voor een fenomenaal uitzicht, bezoek de kunstzinnige tentoonstellingen van het Groninger Museum en slenter langs de kades van Hoge der A en Lage der A. Groningen heeft ook veel verborgen parels, zoals kunst op straat, kleinschalige restaurants, vintagewinkels en knusse boetiekjes. Rust en ruimte is hier nooit ver weg. Op plekken zoals het Noorderplantsoen, de Prinsentuin en de diverse verscholen hofjes schuilt een oase van groen.

Van de bruisende stad Groningen tot de ruige Waddenzee en van het waterrijke Nationaal Park Lauwersmeer tot het middeleeuwse Appingedam.

De oneindige natuur van het hoge noorden

Buiten de stad vind je prachtige natuurgebieden. Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor natuur en- vogelliefhebbers. In 2016 is dit waterrijke gebied officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is een park waar het ‘s nachts nog écht donker is. Er is geen sprake van lichtvervuiling, waardoor je als bezoeker geniet van een magische sterrenhemel. Wist je dat je met een beetje geluk zelfs de Melkweg kunt zien? In natuurreservaat het Dal van de Ruiten Aa mag de beek weer kronkelen en hebben dieren alle ruimte. Ook aan de ruige kust van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed is veel te zien en te doen. Een verborgen parel is vogelkijkhut de Kiekkaaste, gelegen op steenworp afstand van de Duitse grens. Vanaf deze fotogenieke hut hebben vogelliefhebbers een prachtig uitzicht over de slikvelden van de Dollard. Hier worden vaak honderden bonte strandlopers, maar soms ook zeehonden en bruinvissen gezien.

Groningen Waddenzee verkleind.jpg

Imposante geschiedenis

Ook de cultuurhistorische kant van de provincie Groningen is enorm veelzijdig. Vesting Bourtange werd in de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Met succes, want vanwege de sterke bastions en het drassige landschap doorstond het vele aanvallen. Veel van de gebouwen die er toen waren zijn tegenwoordig nog steeds van binnen te bekijken. De school, de kerk, de rode bruggetjes, de molen en de historische grachten: een bezoek aan deze vesting is een prachtige reis terug in de tijd. Appingedam is naast Groningen de enige plaats in de provincie met middeleeuwse stadsrechten. De rijkdom uit de tijd dat Appingedam een handelscentrum was, is nog overal zichtbaar. Bijzonder zijn de hangende keukens boven de Damsterdiep. Omdat er weinig ruimte was voor een keuken, werden deze gebouwd zwevend boven het water. Wandel door de straten of vaar over de gracht voor een compleet beeld van deze eeuwenoude stad.

Vakantie in het groen in Groningen

Zin om het uitgestrekte, groene Groningen te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties