Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Utrecht

Utrecht is de kleinste provincie van Nederland, maar misschien ook wel de meest veelzijdige. In deze provincie zijn stad en natuur namelijk nooit ver weg. De bruisende steden Utrecht en Amersfoort bieden prachtige centra, levendige restaurants en een rijke cultuur. Buiten de steden vind je bossen, water, een oer-Hollands polderlandschap en pittoreske dorpen. Ontdek de provincie Utrecht!

Utrecht (9).png

Cultuur in de stad Utrecht

Utrecht behoort tot de leukste steden van Nederland. De stad staat natuurlijk bekend om de historische grachten. Op een zonnige dag zijn deze misschien wel de mooiste van Nederland, vanwege de gezellige terrassen aan de werf. Niet te missen in Utrecht zijn de Domtoren, het Museumkwartier en de imposante bibliotheek. Wie verder kijkt, ziet dat de stad nog veel meer te bieden heeft. Van het multiculturele Lombok tot de archeologische historie van Castellum Hoge Woerd: in Utrecht valt er genoeg te zien en te doen! Een grote toeristentrekker is het Rietveld Schröderhuis. Dit is het meesterwerk van architect-ontwerper Gerrit Rietveld. Het unieke huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl.

Er leven meer dan honderd vogelsoorten op de Utrechtse Heuvelrug!

Natuur op de Utrechtse Heuvelrug

Ben je na gezellige dag Utrecht toe aan rust, dan kom je op de Utrechtse Heuvelrug helemaal aan je trekken. Dit Nationaal Park staat bekend om de prachtige zandverstuivingen, heidevelden, bossen en landgoederen met historische kastelen. De Utrechtse Heuvelrug biedt veel mogelijkheden voor een dagje in het groen. Zo zijn er tientallen routes uitgestippeld voor een ontspannen wandeling door de natuur. Ook staat deze regio bekend om de vele fiets- en mountainbikeroutes. Wist je dat je met een beetje geluk ook dieren kunt spotten? Neem je camera mee, want er leven onder andere reeën, hermelijnen en meer dan honderd vogelsoorten op de Utrechtse Heuvelrug!

Utrechtse Heuvelrug - nieuwsbrief.jpg

Pittoresk Spakenburg

In het pittoreske Spakenburg krijg je direct het gevoel door een historisch schilderij te wandelen. In het levendige vissersdorp ontmoeten dorpsbewoners elkaar graag in de buitenlucht, zoals bij de schitterende oude scheepstimmerwerf. Heb je zin om zelf het water op te gaan? Ga dan mee met een vaartocht over het Eemmeer, de voormalige Zuiderzee. Vlakbij Spakenburg ligt Paleis Soestdijk, waar Koningin Juliana en Prins Bernhard een lange tijd hebben gewoond. Van de koninklijke residentie tot het zeventiende-eeuws jachthuis: hier ervaar je het koningshuis van dichtbij.

Historische waterlinies in de provincie Utrecht

Andere indrukwekkende bezienswaardigheden in de provincie Utrecht zijn de historische waterlinies. De Oude- en Nieuwe Hollandse Waterlinie vormden eeuwenlang de ruggengraat van onze defensie. De Grebbelinie fungeerde als vertragingsbuffer voor de Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig zijn er nog diverse restanten van de linies zichtbaar. Bezoek bijvoorbeeld Fort Rhijnauwen, Fort Ruigenhoek en Fort Vechten. Deze forten zijn met elkaar verbonden door verschillende fietsroutes.

Vakantie in het groen in Utrecht

Zin om de veelzijdige provincie Utrecht te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties