Tips en inspiratie

Ontdek de Waddeneilanden

Nergens in Nederland is het eilandgevoel zo aanwezig als op de Waddeneilanden. Lange stranden, weidse vergezichten, gezonde zeelucht en de oer-Hollandse wolkenluchten geven een ultiem vakantiegevoel. Op de Wadden ben je mijlenver verwijderd van overvolle agenda’s, drukte en afspraken. Of je nu komt voor een strandvakantie met het gezin, om te sporten of om te genieten van de unieke natuur: op de Waddeneilanden is er voor iedereen van alles te beleven. Ontdek het zelf!

Texel.jpg

Texel

Texel is Nederland in het klein, wordt vaak gezegd. Dat geldt zeker voor alle landschappen die op dit eiland voorkomen. Hier wisselen duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden zich af. Op Texel wonen evenveel schapen als mensen, namelijk zo’n 13.500. In het voorjaar zorgen de vele lammetjes voor het ultieme voorjaarsgevoel, maar eigenlijk is Texel in alle seizoenen prachtig. De veelzijdige natuur, historische dorpen als Den Burg en de gastvrijheid van de eilandbewoners garanderen een heerlijke vakantie op een veelzijdig eiland. 

Lange stranden, weidse vergezichten, gezonde zeelucht en de oer-Hollandse wolkenluchten geven een ultiem vakantiegevoel.

Vlieland

Vlieland is hét fiets- en wandelwalhalla van de Wadden. Doordat het eiland autoluw is, heerst er een weldadige rust. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland. De imposante, rode vuurtoren, die ook wel de rode kabouter wordt genoemd, is dé bezienswaardigheid. Dit wordt dan ook gezien als het symbool van Vlieland. De oude gevels in het dorp nemen je terug in de tijd. Erachter zitten leuke winkeltjes, gezellige bars en intieme restaurantjes. Het prachtige zandstrand van Vlieland is meerdere malen uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland. Het eiland eindigt in een overweldigende zandplaat, de Vliehors.

Vlieland 2 verkleind.jpg

Terschelling

Maar liefst 80% van Terschelling bestaat uit natuurgebied. Dit maakt dat het een prachtig groen eiland is. Daarnaast is het ook een veelzijdig eiland, met een eigen sfeer en heel veel ruimte. Er is voor iedereen altijd wat te doen. Het eiland heeft tientallen gezellige restaurants, cafés en kroegjes, maar staat ook bekend om de gezellige evenementen die hier het hele jaar door plaatsvinden. Een mooi voorbeeld daarvan is het bekende Oerol festival. De 400 jaar oude vuurtoren Brandaris is een blikvanger op zichzelf. Op het breedste strand van Europa geniet je van heerlijke zonnige dagen of maak je rustgevende wandelingen.

Ameland

Doordat het zeewater op zonnige dagen volop schittert, wordt Ameland ook wel de ‘Waddendiamant’ genoemd. Op het eiland vind je vier gezellige, historische dorpjes volop karakteristieke woningen, monumenten, musea en horeca. Geniet van 27 kilometer aan Noordzeestrand, rustige natuurgebieden en eindeloze fiets- en wandelpaden. Het zoute en zoete water op Ameland zorgt voor een ongekende rijkdom aan planten. Van de 1400 plantensoorten die Nederland telt, komen er zo’n 500 op dit smalle strookje land tussen Wadden- en Noordzee voor.

Schiermonnikoog.jpg

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog mag dan het kleinste Nederlandse Waddeneiland zijn, het is groots in natuur. Geen wonder dat dit eiland in zijn geheel is uitgeroepen tot Nationaal Park! Schiermonnikoog heeft prachtige brede stranden waar je hart sneller van gaat kloppen als je van rust en ruimte houdt. Verwacht op Schiermonnikoog geen grootschalig vermaak. Integendeel, want het unieke van dit eiland ligt in het ongeschonden karakter en de uitgestrekte natuurpracht. Het eiland is één groot kunstwerk, gesigneerd door moeder natuur.

Bekijk campings en accommodaties op de Waddeneilanden