Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Flevoland

Een provincie opbouwen vanuit het niets: het gebeurde zo’n 100 jaar geleden, toen een deel van de Zuiderzee werd drooggelegd. Het resultaat: een nieuwe provincie vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometerslange dijken. We kunnen daarom met recht stellen dat Flevoland een bijzondere provincie is. Vanwege de eindeloze ruimte, het water en de moderne elementen is de regio absoluut een bezoek waard. Ontdek de provincie Flevoland!

Flevoland Oostvaardersplassen_AdobeStock_88358800.jpeg

Nieuwe natuur

Flevoland is volledig door de mens gemaakt, maar aan natuur is er absoluut geen gebrek. Genieten van deze ‘nieuwe natuur’ kan op zijn best in Nationaal Park Nieuw Land. Dit moerasachtige gebied van 29.000 hectare groot is het grootste man-made natuurgebied ter wereld. Dierenliefhebbers gaan hier graag hier opzoek naar de Flevolandse big five en tientallen bijzondere vogelsoorten. Of trek de bossen in van het Horsterwold; één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Wandel, fiets of ga mee op jeepsafari met een boswachter. Met een beetje geluk zie je wilde paarden, damherten en vossen!

Vanwege de eindeloze ruimte, het water en de moderne elementen is de regio absoluut een bezoek waard!

Landschapskunst

Niet één landschap in Nederland is zo van deze tijd als Flevoland. De eigentijdse poldersteden zijn deels ontworpen door wereldberoemde architecten. Hierdoor word je meer dan eens verrast door bijzondere bouwwerken van experimentele ontwerpers. Ook is het een aanrader om op zoek te gaan naar landschapskunst, waarbij de bouwwerken en de omgeving samen deel uitmaken van het kunstwerk. Een spectaculair voorbeeld is de Hurkende Man. Dit imposante beeld is gemaakt van 1800 staven metaal en kijkt uit over het Markermeer. Of bezoek de Groene Kathedraal. Deze ‘gotische’ kathedraal bestaat niet uit stenen muren en glas-in-lood ramen, maar uit bomen. De schelpencirkels rondom de bomen verwijzen naar de zee, die daar tientallen jaren geleden nog lag. 

Flevoland Urk_AdobeStock_404926237 verkleind.jpg

Unesco werelderfgoed Schokland

Een unieke stukje Flevoland is Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee dat pas sinds 1942 onderdeel is van het vaste land. Schokland wordt wereldwijd gezien als hét symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. Daarom heeft dit gebied een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO bemachtigd. Vanwege de archeologische vondsten zie je vandaag de dag nog steeds dat Schokland ooit een eiland was. Combineer een bezoek met voormalig eiland Urk. Wil je meer leren over de geschiedenis van Flevoland en Schokland? Bezoek dan Batavialand. In dit boeiende museum en erfgoedcentrum ontdek je alles over het unieke ontstaan van deze provincie.

Schokland.jpg

Actie in Flevoland

Ook actievelingen komen in Flevoland goed aan hun trekken. Varen, windsurfen, wakeboarden, suppen of kanoën: vanwege de vele meren zoals het Veluwemeer en het Markermeer zijn de watersportmogelijkheden eindeloos! Daarna plof je ontspannen neer op een van de mooie stranden die de provincie rijk is. Of kom klimmen en klauteren in het Klimbos van Almere of het Belevenissenbos van Lelystad. Wil je nog meer adrenaline door je lijf laten stromen? Breng dan een bezoek aan Walibi World, een pretpark met de spannendste achtbanen van Nederland en andere spectaculaire attracties geschikt voor jong en oud!

Vakantie in het groen in Flevoland

Zin om het moderne Flevoland te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties