Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Noord-Holland

Noord-Holland is vanwege wereldberoemde trekpleisters als Amsterdam, Volendam en Zaanse Schans een echte toeristentrekker. Maar naast al deze bekende bezienswaardigheden heeft deze provincie nog zoveel meer in huis. Bruisende steden, prachtige polders, rustige natuurgebieden, eindeloze duinen, historische forten: ontdek de provincie Noord-Holland!

Noord-Holland Bergen_aan_zee_centrum verkleind.jpg

Kunst, cultuur en gezelligheid in de Noord-Hollandse steden

Amsterdam, Haarlem, Alkmaar: wie graag de stad op zoekt komt in Noord-Holland gemakkelijk aan zijn trekken. In hofjesstad Haarlem zijn shopliefhebbers aan het juiste adres. In de straten van het historische centrum zijn namelijk de leukste boetiekjes, concept stores en interieurwinkels gevestigd. Ook Alkmaar is met de bekende kaasmarkt, de vele historische panden en het Stedelijk Museum een bezoek waard. Minder voor de hand liggend is Den Helder. Deze meest noordelijke stad van de provincie ademt water. Neem een kijkje in een ramschip en onderzeeboot bij het Marinemuseum of ga terug naar de tijd van Napoleon bij Fort Kijkduin. En dan is daar ook nog het geliefde Amsterdam. Dwaal door de grachtengordel, snuif cultuur bij de vele musea en picknick in groene parken.

Dwaal door de grachtengordel, snuif cultuur en picknick in groene parken.

Rust en ruimte is nooit ver weg

Hoewel Noord-Holland een drukke provincie is, zoek je gemakkelijk de rust en ruimte op. Van duinen tot plassen en van laagveenlandschappen tot aan het bosrijke Gooi: tussen de drukke steden liggen de mooiste natuurgebieden verscholen. Ga ook zeker een dagje de polder in. Nergens is de vernuftige techniek van het inpolderen zo goed zichtbaar als in het UNESCO Werelderfgoed Beemster en de Schermer. Hier werd tussen 1607 en 1612 een complete binnenzee leeggepompt. Wat resteerde was een vruchtbaar land, 3,5 meter onder zeeniveau. Vandaag de dag is de Beemster en de Schermer een prachtig fiets- en wandelgebied.

Noord-Holland Beemster.jpg

Plezier aan en op het water

Wie aan Noord-Holland denkt, denkt aan eindeloze stranden. Vooral op een zonnige dag is dit een fantastische plek om te zijn. Aan de kust van Noord-Holland liggen vrij rustige stranden die horen bij kleine badplaatsen zoals Egmond aan Zee en Schoorl. Of zoek je liever de drukte op in Zandvoort en Bloemendaal? De voormalige Zuiderzeesteden zoals Volendam, Enkhuizen en Monnikendam zijn grote trekpleisters. Deze oer-Hollandse plaatsen bieden een fantastisch uitzicht over het water. Wandel over de dijk, eet een visje, bezoek het Zuiderzeemuseum of vaar met een boot over het IJsselmeer. Een bijzondere plek is UNESCO Werelderfgoed Fort Pampus, gelegen te midden van het Markermeer. Dit fort is in de 19e eeuw gebouwd om Amsterdam te beschermen.

Terug in de tijd bij het Muiderslot

Een bezoek aan het Muiderslot is niet te missen. Dit prachtige Middeleeuwse kasteel met een rijke historie, ligt aan de uitmonding van de Vecht. Het Muiderslot is rond 1280 gebouwd in opdracht van Graaf Floris de Vijfde. Tegenwoordig is het een nationaal museum waar je je kan vergapen aan de prachtig ingerichte vertrekken, harnassen, wapens en andere gebruiksvoorwerpen, geheel gerestaureerd zoals ze er in de 17e eeuw uitzagen. Het slot is het grootste deel van het jaar geopend voor bezoekers. Vergeet bij een bezoek vooral niet een wandeling door de kruidentuin te maken.

Vakantie in het groen in Noord-Holland

Zin om de veelzijdige provincie Noord-Holland te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties