Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Zuid-Holland

Bij Zuid-Holland denk je al snel aan grote steden als Rotterdam en Den Haag, maar deze provincie in het westen van het land is veel meer dan dat. Een eindeloze kustlijn met gezellige badplaatsen, tulpen in de Keukenhof, molens op Kinderdijk en het groen van de Biesbosch: je leert er in een korte tijd het echte Nederland kennen. Vanwege de verrassende natuur is rust nooit ver weg. Ontdek de provincie Zuid-Holland!

Zuid Holland brielle.png

Dynamisch Zuid-Holland

Wie tijdens een vakantie in het groen graag een dagje de drukte opzoekt, komt in Zuid-Holland absoluut aan zijn trekken. Deze provincie bruist. Rotterdam, één van de grootste havensteden ter wereld, is de meest kosmopolitische stad in Nederland. Je vindt er schitterende architectuur, boeiende bezienswaardigheden zoals de Euromast en de Markthal, een fantastisch winkelcentrum en een overvloed aan culturele evenementen. Ook hofstad Den Haag is een fantastische plek voor een dagje uit. Deze stad vlakbij zee is het thuis van onze regering en ons Koningshuis. Cultuurliefhebbers kunnen in musea zoals het Mauritshuis en Panorama Mesdag hun hart ophalen. En wat denk je van Delft, Gouda en Leiden? Drie charmante steden met een boeiend centrum vol historische monumenten, charmante straten en gezelligheid.

Een eindeloze kustlijn met gezellige badplaatsen, tulpen in de Keukenhof, molens op Kinderdijk en het groene Biesbosch.

Op en top Nederland

Zuid-Holland biedt een complete mix van alles wat Nederland zo mooi maakt. Je vindt er dan ook diverse oer-Hollandse bezienswaardigheden terug. De molens van Kinderdijk bijvoorbeeld. In dit fraaie, waterrijke gebied vlakbij Dordrecht schitteren 19 historische molens. Deze zijn gebouwd rond 1740 en zijn samen onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. De molen is iets typisch Nederlands, maar de tulp is dat misschien nog wel meer. Het tulpenwalhalla van Nederland is de Keukenhof. In dit bloemenpark ten noordwesten van Lisse worden elk voorjaar bolgewassen uit de bollenstreek aan duizenden bezoekers van over de hele wereld tentoongesteld. En wat denk je van de indrukwekkende, oer-Hollandse kustlijn die Zuid-Holland rijk is? Wandel door de rustgevende duinen, geniet van een zonnige dag op het strand of smul van de overheerlijke visgerechten bij een strandpaviljoen aan zee.

Zuidholland molen stompwijk.png

Rust is nooit ver weg

Hoe dynamisch Zuid-Holland ook is: in deze provincie is de rust van de natuur nooit ver weg. Onverwacht, maar wel aanwezig. Laagveenmoerassen waar de otter een plekje heeft gevonden, bloemrijke graslanden met weidevogels zoals de grutto: je kunt alle kanten uit. Een bijzondere plek is Tiengemeten. Zodra je dit natuureiland in het Haringvliet bereikt krijg je meteen een vakantiegevoel. Je kunt hier ongestoord wandelen en fietsen. Met een beetje geluk spot je bijzondere dieren, zoals de zeearend en de bever. Nog zo’n prachtig natuurgebied is de Biesbosch. Hier hebben eeuwenlang grote gebeurtenissen als watersnoodrampen, de Tweede Wereldoorlog en de komst van de Deltawerken hun sporen achtergelaten. Sinds 1994 is het gebied een Nationaal Park, met als recentelijk hoogtepunt de terugkeer van de zeearend en de visarend.

Vakantie in het groen in Zuid-Holland

Zin om het veelzijdige Zuid-Holland te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties