Tips en inspiratie

Ontdek de provincie Friesland

In Friesland is alles net even anders. Met een eigen taal en opvallende vlag voelt deze provincie als land op zich. Friesland stond al eens in de top drie beste Europese bestemmingen van Lonely Planet en in de lijst met plekken om te bezoeken van National Graphic. Het is dus wel duidelijk dat Friesland bijzonder is. Tientallen meren, eindeloze stranden, een rijke flora en fauna, oer-Hollandse steden en verrassende natuurgebieden: ontdek de provincie Friesland!

Friesland Harlingen -verkleind_jpg_11359.jpg

Friesland waterland

Met meer dan 10.000 hectare aan meren, sloten en vaarten is Friesland de waterprovincie van Nederland. De vele waterwegen dienen perfect voor een ontspannen vakantie op of aan het water. Vooral de regio Friese Meren, waar onder andere het Sneekermeer en het Tjeukermeer gelegen zijn, trekt veel watersportliefhebbers. Hier vaar je per sloep of zeilboot door het oer-Hollandse landschap. Nationaal Park de Alde Faenen en Nationaal Park Lauwersmeer zijn ook een bezoek waard. Deze waterrijke natuurgebieden zijn een populaire broedplaats voor 100 soorten vogels, waaronder de grote zeearend. Je kunt hier schitterend wandelen, fietsen, kanoën en schaatsen.

Tientallen meren, eindeloze stranden, een rijke flora en fauna, oer-Hollandse steden en verrassende natuurgebieden!

De Friese Elfsteden

Wie aan Friesland denkt, denkt aan die indrukwekkende Elfstedentocht. Ook zonder schaatsen zijn deze elf pittoreske stadjes de moeite waard om te bezoeken. Sneek is misschien wel de gezelligste van allemaal. Wandel over de historische Waterpoort, sup door de grachten en rust daarna moe maar voldaan uit op een van de bruisende terrassen. Een andere aanrader is het fotogenieke stadje Hindeloopen. Dit plaatsje staat bekend om de typische Hindelooper klederdracht en schilderkunst. Wandel over houten bruggetjes langs karakteristieke huizen en vergeet niet op zoek te gaan naar het blauwe Reddinghuisje.

Friesland Leeuwarden grachten - verkleind.jpg

UNESCO werelderfgoed

Het houdt maar niet op met al dat water. De Waddenzee, dat sinds 2009 een UNESCO werelderfgoed is, vormt een uniek natuurgebied op zichzelf. Het is namelijk het grootste getijdengebied ter wereld. Daarnaast is het een leefgebied en tussenstop voor vogels, vissen en zeehonden. In de Waddenzee liggen de mooie Waddeneilanden, waar je een ontspannen vakantie aan zee beleeft. Door dat typische eilandgevoel ben je er écht even tussenuit. Wil je meer te weten komen over de Waddenzee? Bezoek dan het Afsluitdijk Wadden Center. In dit bijzondere gebouw bij Kornwerderzand leer je op een interactieve manier alles over geschiedenis en toekomst van de Waddenzee en het IJsselmeer.

Veel meer dan water alleen

Wie denkt dat Friesland alleen maar uit water bestaat, heeft het mis. Wat te denken van natuurgebied de Friese Wouden met haar prachtige bossen, houtwallen, graslanden en beekjes? Ook de regio Zuidoost-Friesland is compleet anders dan het typische beeld dat je van Friesland hebt. Hier vind je namelijk geen meren, sloten en zee, maar zandverstuivingen, bossen, heidevelden en veenlandschappen. Zoek je graag de stad op? Dan is hoofdstad Leeuwarden een must. Deze levendige stad vol prachtige monumenten, gezellige winkelstraten en mooie grachten was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.

Vakantie in het groen in Friesland

Zin om waterrijk Friesland te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de vele campings, vakantiehuizen, Bed & Breakfasts of groepsaccommodaties van In Het Groen!

Bekijk campings en accommodaties